Proč mají cenné kovy svůj význam ve spoření ?
02. 07. 2019

Proč mají cenné kovy svůj význam ve spoření ?

Za 500 gramů zlata jste si v roce 1974 mohli koupit Škodu 100, která stála 45 000 Kč. Za stejných 500 gramů zlata jste si v roce 1989 koupili Škodu favorit, který stal 95 000 Kč a v dnešní době si za stále stejných 500 gramů zlata koupíte Škodu Octavii za 500 000 Kč.

Zatímco veškeré měny a úspory podléhají inflaci, zlato ji dokáže odolávat a je tradičním uchovatelem hodnot.

Ukládání majetku do zlata má dlouhou historii a ukázalo se jako velmi prozíravé. Kromě skutečnosti, že udržuje hodnotu, je navíc přenosné a lze ho směnit ve všech zemích světa.

Své spoření můžete rozložit mezi finanční aktiva (akcie, dluhopisy, stavební spoření, penzijní spoření, či životní pojištění), nemovitosti, komodity (zejména investiční zlato).

Jednotlivé díly takto poskládaného portfolia se budou v čase vyvažovat. Zatímco při růstu ekonomiky porostou akcie, při ekonomickém oslabení bude stoupat cena zlata. V inflačním prostředí mohou reálně prodělávat tradiční způsoby spoření, cena zlata však může tento propad vyrovnat.

Podíl investičního zlata na celkovém majetku by se měl pohybovat mezi 5 % až 20 %.

- Zlato je osvobozené od DPH

- Zpětný odprodej investičního zlata není předmětem daně z příjmu

- Zlato není možné uměle vyrobit, peníze lze natisknout

- Zlato představuje jediné skutečné peníze, není ničím dluhem, je to univerzální měna

Pavel Novák
Autor: Pavel Novák

Udělám Vám finanční plán, který z Vás udělá rentiéra.
 

Pomáhám svým klientům zajistit to co je pro ně v životě důležité. Například vlastní bydlení, peníze na studia dětí, nebo dostatečnou rezervu v penzi, být rentiérem.

Tohle všechno stojí peníze. Obecně mluvíme o výdajích rodiny. Abychom mohli výdaje zaplatit, musíme pracovat. Musíme mít dostatečné příjmy.

Bohužel v životě přicházejí okamžiky, které příjmy ohrožují. Které to jsou ? Ztráta zaměstnání, nemoc, úraz...

Mou rolí  je pomáhat zachovat si svou životní úroveň a splnit si svoje finanční cíle, stát se rentiérem, ať se děje co se děje.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení