Je chata v záplavové oblasti pojistitelná?
04. 07. 2019

Je chata v záplavové oblasti pojistitelná?

V některých životních situacích je dobré umět „dívat se za roh“. Jednou z nich je i koupě chaty. Proč je důležité se zajímat o to, ve které oblasti chatu pořídit? Dá se chata v záplavové oblasti pojistit?

Chata se dá využívat nejen k rekreaci, ale i k celoročnímu obývání, a proto není výjimkou, že k její koupi lidé využívají hypotéku a též možnost nemovitost pojistit. 

Pokud se chata nachází v záplavové oblasti, může se stát, že pojišťovna odmítne nemovitost pojistit nebo bude pojistné stát nemalý peníz.

 

Proč nemovitost pojistit

Pojistka nemovitosti slouží jejímu majiteli zpravidla jako ochrana před různými riziky, jako je požár, vloupání a další. Platí pojišťovně pravidelně pojistné a v případě škody na nemovitosti pojišťovna nahrazuje vzniklou finanční ztrátu.

Jedním z takových rizik jsou bezesporu i záplavy. V tomto případě ale může být s uhrazením škody problém.

 

Podle čeho se odvíjí pojistné v rizikových oblastech

Česká asociace pojišťoven provozuje povodňovou mapu, kterou využívá většina pojišťoven. Tato mapa dělí rizikové oblasti v souvislosti s povodněmi na 4 zóny.

První oblastí je zóna se zanedbatelným rizikem povodně. Chataři v této oblasti obvykle s jejím pojištěním nemají problém.

Chalupa, která se nachází v druhé zóně s nízkým rizikem povodně a třetí zóně se středním rizikem povodně, obvykle znamená vyšší pojistné.

Čtvrtá zóna je oblastí s vysokým rizikem povodně a je v podstatě nepojistitelná.

 

Jak vybírat oblast, kde chalupu pořídit

V dostupných online mapách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) lze během chvíle zjistit, jak je oblast, ve které chceme nemovitost pořídit, hodnocena v rámci rizika záplav. Větší pozornost je dobré věnovat nemovitostem, jejichž cena je výrazně nižší než u ostatních nemovitostí v regionu.

 

Povodňové mapy

Povodňové mapy se dělí na mapy povodňového nebezpečí, mapy povodňového rizika a mapy ohrožení.

V mapách povodňového nebezpečí zjistíme informace o rozlivu povodně, jak je povodeň hluboká a jak rychle voda proudí. Díky mapám povodňového rizika je možné zjistit, které oblasti jsou povodněmi ohroženy.

 

Čemu je dobré věnovat pozornost při uzavírání pojistky

Pojišťovny obvykle rozlišují pojmy záplava a povodeň. Při uzavírání pojistné smlouvy je praktické dát si pozor na obsah jejího znění v tomto kontextu.

Za povodeň je považováno, když voda z řek, rybníků a přehrad zaplaví území. Záplavou je myšlena situace, kdy je území zaplaveno jinak než v případě povodně. Jedná se tedy o situace, které vzniknou např. v důsledku prudkých přívalových dešťů.

Pojištění nemovitosti ohrožené povodněmi či záplavami je zkrátka problematické a je třeba je mít na paměti již v době, kdy nemovitost pořizujeme. Existuje naštěstí řada zdrojů, odkud čerpat důležité informace jak o nemovitosti samotné, tak o různých typech a možnostech pojištění, které se k ní vztahují.

Pavel Novák
Autor: Pavel Novák

Udělám Vám finanční plán, který z Vás udělá rentiéra.
 

Pomáhám svým klientům zajistit to co je pro ně v životě důležité. Například vlastní bydlení, peníze na studia dětí, nebo dostatečnou rezervu v penzi, být rentiérem.

Tohle všechno stojí peníze. Obecně mluvíme o výdajích rodiny. Abychom mohli výdaje zaplatit, musíme pracovat. Musíme mít dostatečné příjmy.

Bohužel v životě přicházejí okamžiky, které příjmy ohrožují. Které to jsou ? Ztráta zaměstnání, nemoc, úraz...

Mou rolí  je pomáhat zachovat si svou životní úroveň a splnit si svoje finanční cíle, stát se rentiérem, ať se děje co se děje.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení