Jak sestavit portfolio co přežije i krizi
08. 10. 2019

Jak sestavit portfolio co přežije i krizi

Letošní rok je pro finanční trhy velmi pozitivní a dělá nám všem radost. Objevují se samozřejmě i zprávy o zpomalující se ekonomice, obavy z finanční krize. Vás jako dlouhodobého investora, by podobné zprávy měly nechávat zcela v klidu.

Růsty i krize přicházejí a zase odcházejí a nedá se jim na finančním trhu nikdy zcela vyhnout. Ale Vy si můžete pomocí dobrého finančního plánu sestavit takové investiční portfolio, které dokáže profitovat v době růstu a v krizi nezničí Vaše nervy zbytečně velkými poklesy. Takové portfolio Vás dokáže nejen spolehlivě dovést do okamžiku, kdy z něj budete moci začít čerpat pravidelnou měsíční rentu, ale také si takovou rentu díky němu udržet i po zbytek svého života.  

Jedním z takových portfolií je i portfolio postavené na pravidlech tří loukotí, tzn. investicích do nemovitostí, finančních nástrojů a komodit. I ceny nemovitostí, komodit a finančních nástrojů rostou a klesají, ale rostoucí a klesající fáze jsou vzájemně posunuty jak ukazuje přiložený graf.

Pravidlo tří loukotí

 

Na základě tohoto faktu lze postavit portfolio, které v době ekonomického růstu bude profitovat a v době ekonomických krizí nezničí Vaše investice.

Jak to udělat pokud nemám dostatek financí na okamžité nakoupení nemovitosti, cihly zlata, nebo velkého balíku akcií ?

Vše lze řešit postupně i za malé měsíční částky.

Člověk investor si může kupovat

  • zlomek nemovitosti ve formě nemovitostních fondů a profitovat na nájmech
  • zlomek investičního zlata za aktuální tržní cenu a nečekat až bude mít na koupi celé cihličky, kdy se cena třeba zvedne
  • podíly v mnoha firmách formou nákupu podílu ve fondu nejlépe indexového typu

Jakmile si člověk investor začne takhle skládat svoje portfolio, je důležité je v pravidelných intervalech i rebalancovat, aby dokázal plně využít pravidel tří loukotí.

Toto je moje práce, kdy lidem pomáhám řešit stát se rentiéry. Více o této problemtice se zaměřením na pravidla tří loukotí se můžete dozvědět v mém semináři.

Více informací k semináři pravidlu tří loukotí : 22.10.2019 v 17:00 Brno, Husova 8

 

Pavel Novák
Autor: Pavel Novák

Udělám Vám finanční plán, který z Vás udělá rentiéra.
 

Pomáhám svým klientům zajistit to co je pro ně v životě důležité. Například vlastní bydlení, peníze na studia dětí, nebo dostatečnou rezervu v penzi, být rentiérem.

Tohle všechno stojí peníze. Obecně mluvíme o výdajích rodiny. Abychom mohli výdaje zaplatit, musíme pracovat. Musíme mít dostatečné příjmy.

Bohužel v životě přicházejí okamžiky, které příjmy ohrožují. Které to jsou ? Ztráta zaměstnání, nemoc, úraz...

Mou rolí  je pomáhat zachovat si svou životní úroveň a splnit si svoje finanční cíle, stát se rentiérem, ať se děje co se děje.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení