Jak funguje zajištěná investice a kde ji najít ?
11. 03. 2019

Jak funguje zajištěná investice a kde ji najít ?

Mnozí se mě ptají zda existuje garantovaná, zajištěná nebo prostě bezpečná investice.

Často si přejeme na složité otázky jednoduchou odpověď.

Nebudu nyní opakovat pravidla pro předpokládaný výnos, riziko, časový horizont, volatilitu, poplatky, daně atd. Tyto aspekty musíme samozřejmě řešit při každé investici. Dnes Vám jen ukáži jak funguje zajištěná investice a kde ji najít.

Pro příklad si sáhnu na fond silné koruny, kde jeho tvůrci hledali řešení pro investory, kteří chtějí v nejlepším případě mít šanci na výnos až 15 % za 5 roků a v nejhorším případě získat počáteční investici nazpět. To znamená mít zajištěnou investici.

Jak to funguje ?

Podívejme se na zjednodušující příklad.

Investuji 1 000 Kč

Za mých 900 Kč nakoupí správce fondu státní dluhopis České republiky, který má jmenovitou hodnotu 1 000 Kč a splatnost 5 let. Jde o tzv. zero bond, tedy dluhopis, kde emitent nevyplácí úrok (kupón), ale nákupní cena dluhopisu je nižší než jeho jmenovitá hodnota při splatnosti.

Za zbylých mých 100 Kč nakoupí správce fondu opce na posílení české koruny vůči Euru o 50 haléřů.

Pokud Česká rebuplika do 5 let nezkrachuje, vyplatí jmenovitou hodnotu dluhopisu 1 000 Kč a tím dostanu svou investici nazpět. To je princip zajištěné investice.

Pokud česká koruna posílí vůči Euru o 50 haléřů, uplatní správce fondu opci a zinkasuje zisk, který se rozdělí mezi investory.

Podtrženo a sečteno.

Zajištěná investice z uvedeného příkladu vrátí investorovi v nejhorším případě počáteční vklad za předpokladu, že Česká republika do 5 let nezkrachuje. Ruku na srdce, pokud by se to stalo, tak budeme mít úplně jiné starosti.
A pokud česká koruna posílí vůči Euru o 50 haléřů, získá investor svůj zisk. Vzhledem k tomu, že ČNB svou politikou cílí na posilování koruny o 60 - 80 haléřů ročně, je tu pro investora potenciál zisku.

Jde tedy o strukturovanou investici, kde mi větší část investice zajišťuje návratnost celé investice a druhá menší část investice mi přináší potenciální zisk. Spojuji tak prvky konzervativní investice, s prvky odvážné dynamické investice.

A kde takovou zajištěnou investici najdu ?

V nabídkách fondů hledejte povinné dokumenty fondu - statut fondu a klíčové informace pro investory.
Tyto dokumenty schvaluje ČNB a obsahují vše. Marketingové materiály rychle pomohou v selektování nabídek, ale nemohou díky svému rozsahu plně nahradit tyto dokumenty.

Pavel Novák
Autor: Pavel Novák

Udělám Vám finanční plán, který z Vás udělá rentiéra.
 

Pomáhám svým klientům zajistit to co je pro ně v životě důležité. Například vlastní bydlení, peníze na studia dětí, nebo dostatečnou rezervu v penzi, být rentiérem.

Tohle všechno stojí peníze. Obecně mluvíme o výdajích rodiny. Abychom mohli výdaje zaplatit, musíme pracovat. Musíme mít dostatečné příjmy.

Bohužel v životě přicházejí okamžiky, které příjmy ohrožují. Které to jsou ? Ztráta zaměstnání, nemoc, úraz...

Mou rolí  je pomáhat zachovat si svou životní úroveň a splnit si svoje finanční cíle, stát se rentiérem, ať se děje co se děje.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení