10 důvodů, které nás odrazují od dlouhodobých investic
22. 05. 2019

10 důvodů, které nás odrazují od dlouhodobých investic

Dlouhodobé investování bývá často spojeno s obavami, které mnohým lidem brání v tom, aby se do něj vůbec pustili. Vedle toho ale dlouhodobé investice nabízejí zajímavé vyhlídky na vyšší výnosy. Na jedné straně je obava a na druhé příležitost získat víc. Dvě emoce vedle sebe. Jednu z nich dobře vystihuje přísloví „Trpělivost přináší růže” a tu druhou „Strach má velké oči”.

Server Behavioural Investment přinesl zajímavý seznam myšlenek, které lidem brání více se zaměřit na dlouhodobé investice. V tomto článku přináším výběr těch nejčastějších, které mohou být zároveň i inspirací k zamyšlení, jestli jsou některé z nich vůbec namístě. Pokud patříte k těm lidem, kteří přivítají, že jim jejich obavy někdo pomůže rozptýlit, tak k tomu přidávám i náměty, co s tím dělat.

 

Tak tady je ono desatero obav:

 

1. Je těžké smířit se s tím, že trhy jsou jednou nahoře a jednou dole.

Co s tím? U dlouhodobých investic nesledujte krátkodobé výkyvy a držte se svého investičního plánu.

 

2. Co když si odložíme peníze na dlouho a časem se objeví někdo s vyšší výkonností?

Co s tím? Celý život nás budou provázet nové příležitosti. Pokud ale budeme čekat na ty nejlepší, tak přicházíme o naše nejcennější aktivum A to je čas. Už nikdy nebudeme mít tolik času před sebou, jako právě dnes.

 

3. Nechce se nám sledovat, co se děje s našimi investicemi.

Co s tím? Nebuďte v tom sami! O dlouhodobé investice se vám postarají podílové fondy a portfolio manažeři.

 

4. Protože i dobrá dlouhodobá investiční rozhodnutí mohou ve výsledku přinést zklamání.

Co s tím? Nejpoctivější odpověď zní: Ano, to se může stát. Toto riziko se ale dá eliminovat dobře zpracovanou investiční strategií nejen na začátku, ale i na konci dlouhodobého investování.

 

5. Protože i krátkodobé ztráty bolí.

Co s tím? Ztráta je ztrátou teprve ve chvíli, když při poklesu trhů lidé podléhají panice a odkupují svoje investice. Pokud se budete držet předem zpracované dlouhodobé strategie, tak nejde o krátkodobou ztrátu, ale o pokles trhů, který se historicky opakuje.

 

6. Protože dovozujeme ze současného vývoje.

Co s tím? Dlouhodobé investice bývají často v řádu desítek let. Současný vývoj má ve výnosnosti vaší investice mnohem menší význam, než dobře zpracovaný investiční plán.

 

7. Návratnost svých investic srovnáváme s nesprávnými ukazateli.

Co s tím? Najděte si takového poradce, který vám dokáže vše srozumitelně vysvětlit.

 

8. Protože jsme zahlceni informacemi a nevíme, které z nich jsou opravdu relevantní.

Co s tím? Úplně to samé, jako v předchozím bodu. Informací kolem investování je tolik, že je nedokážeme bez hlubší znalosti sami správně posoudit.

 

9. Jelikož odmítáme vypadat příliš dlouho jako někdo, kdo se mýlí.

Co s tím? Na to se hodí jedno české přísloví. „Po bitvě je každý generál”. Když jsou trhy dole, celkem přirozeně k nám přichází i myšlenky na to, jestli jsme se nezmýlili. Častěji se bude mýlit ten, kdo bude při každém poklesu plný pochybností než ten, kdo se bude držet předem zpracovaného plánu.

 

10. Jelikož si ještě živě vybavujeme svou poslední vydařenou krátkodobou investici.

Co s tím? Krátkodobé investice přinášejí nižší volatilitu, ale také mnohem menší výnosy. Dlouhodobá investice se nám za cenu vyšší volatility odmění také vyšším výnosem.

 

 

Co z toho všeho vlastně plyne? Že máme přirozený strach. V investicích do jednoho roku vidíme rychlý příslib návratnosti, můžeme vše sledovat každý den a zpravidla nás nepřekvapí.

Dlouhodobé investice nás přirozeně odrazují. Čím? Především tím, že vyžadují trpělivost. Vůli. Na konci se nám ale odmění mnohem větším výnosem.

A také důvěru ve vlastní rozhodnutí. Jakýkoli podezřelý pohyb nás okamžitě vyprovokuje k radikálnímu rozhodnutí vzít vše zpět. Pokud vás při pomyšlení na dlouhodobé investování bude provázet některá ze zmíněných obav, pak se vraťte k tomuto článku a přečtěte si znovu, co se s těmi obavami dá dělat. A až budete hledat někoho, kdo vám pomůže se sestavením investičního portfolia, neváhejte mě kontaktovat.

Pavel Novák
Autor: Pavel Novák

Udělám Vám finanční plán, který z Vás udělá rentiéra.
 

Pomáhám svým klientům zajistit to co je pro ně v životě důležité. Například vlastní bydlení, peníze na studia dětí, nebo dostatečnou rezervu v penzi, být rentiérem.

Tohle všechno stojí peníze. Obecně mluvíme o výdajích rodiny. Abychom mohli výdaje zaplatit, musíme pracovat. Musíme mít dostatečné příjmy.

Bohužel v životě přicházejí okamžiky, které příjmy ohrožují. Které to jsou ? Ztráta zaměstnání, nemoc, úraz...

Mou rolí  je pomáhat zachovat si svou životní úroveň a splnit si svoje finanční cíle, stát se rentiérem, ať se děje co se děje.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení